Welkom   Welcome

Jan Klaassen en Katrijn
Welkom in het Poppenspe(e)lmuseum informatiecentrum. Op en via deze site vindt u nieuws en informatie over onze (inter)nationale collectie wayangfiguren, hand-, stang-, stok- en trekpoppen, marionetten, schimmen, papieren theatertjes, foto's, boeken, posters, prenten, documentatie, bijzondere uitgaven, parafernalia en snuisterijen uit de wonderwereld van het poppen-, figuren- en objecttheater.
Welcome to the Puppetry Museum Information Centre ('Poppenspe(e)lmuseum informatiecentrum'). This Dutch-language site- with an English explanation - mainly provides information about the uppetry Museum's international library . On and via this site you can find news and information about our national and international collection of wayang figures, hand puppets, rod marionettes, rod puppets, Jumping Jack puppets, marionettes, shadow puppets, paper theatres, photographs, books, posters, prints, special publications, paraphernalia and bric-a-brac from the wondrous world of puppet, figure and object theatre.
Beeldmerk van het Poppenspe(e)lmuseum. Links is een oud-Hollandse Jan Klaassen-figuur afgebeeld: hij hanteert een knuppel. Rechts zit zijn vrouw Katrijn. Zij zwaait met een mattenklopper en wipt met een draad aan haar schoen een letter 'E' uit de naam van het museum. Deze (extra) letter in 'spe(e)l' maakt duidelijk dat het museum niet alleen een erfgoedinstelling is waar je mag rondkijken en in de bibliotheek mag studeren, maar waarin de bezoekers ook vaak de vraag wordt gesteld: 'Zelf eens proberen?' De twee figuurtjes in het logo zijn afgeleid van de Franse Polichinelle-figuur. Hij staat weer verguld afgebeeld op het omslag van het in 1889 uitgegeven boek Le Guignol des Champs-Élysées en is herkenbaar aan zijn imponerende hoed, kin, neus, buik en bochel. Guignol is de hoofdpersoon in de poppenkast van de Zuid-Franse stad Lyon. Met het woord 'Guignol' wordt ook wel poppentheater bedoeld.